За проекта

Задълбоченото проучване на пазара на печатни медии в страната е част от двугодишния проект “Медиатор 2: Мост между етичната журналистика и обществото”, изпълняван от Асоциацията на европейските журналисти-България.

 

По този проект АЕЖ организира множество обучения, конференции и осъществява други изследвания, а именно годишно проучване за свободата на словото в България „Голямото завръщане на политическия натиск, 2017“, съвместно проучване с Фондация „Медийна демокрация“ – „Да бъдеш журналист - състояние на професията, 2017“ и изследване на журналистически почерци в най-посещаваните медийни сайтове и трите най-популярни телевизии в страната „Новини отблизо, 2017“.

 

Националното представително социологическо проучване e изготвено от агенция „Маркет линкс“. Резултатите от него определиха 10-те най-влиятелни издания на българския вестникарски пазар с различна степен на обществено-политическа насоченост: „Телеграф“, „24 часа“, „Уикенд“, „Монитор“, „Труд“, „България днес“, „Стандарт“ „Капитал“, „Сега“ и „168 часа“.

 

Специалните профили на всяко едно от изданията или медийните групи, подредени по влиятелност – от десета към първа позиция, ще бъдат публикувани поетапно на този сайт в секция „Издания“.

 

Визуалната идентичност на изследването и комуникационната кампания са създадени и реализирани от рекламна агенция B+Red.

 

Проект “Медиатор” се осъществява с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България”. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Асоциацията на европейските журналисти-България и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

 

За контакт: Д-р Илия Вълков, АЕЖ-България

[email protected]